vineri, 2 mai 2008

Despre Microsoft

De la o simpla masina de calcul, computerul a ajuns sa fie un accesoriu aproape indispensabil. Adolescentii isi incredinteaza secretele jurnalelor online, ce pot fi citite de milioane de utilizatori ai portalului MySpace, lumea comunica prin mesaje trimise instant pe Internet, telefonul este inlocuit treptat tot de PC, tone de informatii pot fi accesate in cateva secunde, cinemaurile si televizorul pierd teren in favoarea PC-ului.


Microsoft este o companie americana, cea mai mare producatoare de software din lume, cu peste 50.000 de angajati in mai multe tari.
●Microsoft a fost fondata in Alberquerque, in New Mexico, pe data de 4 aprilie 1975, in apropierea sediului companiei MITS. Initial, compania i-a avut ca angajati doar pe Bill Gates si Allen
● La acea data, Bill Gates avea numai 20 de ani.
● La inceputul anilor ’80, dupa ce IBM a creat calculatoarele personale, era necesar un
sistem de operare care sa asigure integrarea cu componentele hardware si sa permita dezvoltarea simpla de aplicatii de catre utilizatori. Gates le-a propus celor de la IBM un sistem de operare numit MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System) pentru a fi instalat pe noile PC-uri.
● Sistemul a fost acceptat cu usurinta de cei de la IBM care credeau ca banii vor veni din vanzarea componentelor fizice si nu din software. Aceasta a fost prima afacere cu adevarat importanta pentru compania Microsoft, care a primit suma de 56.000 de dolari.
In plus, Microsoft si IBM au inceput o colaborare care s-a dovedit foarte profitabila
● La mijlocul anilor ’80, Gates si-a dat seama ca MS-DOS, un sistem de operare in line
de comanda, rudimentar, nu oferea o interfata prietenoasa pentru cei lipsiti de experienta in utilizarea calculoarelor. Astfel, a aparut pe piata Windows care integra inovatoarea interfata grafica realizata de Gates, care simplifica foarte mult modul de utilizare a computerului.

Mediile de operare pe 16 biti

Versiunile vechi de Windows erau deseori considerate doar ca imbunatatiri grafice, cel mai mare factor fiind ca erau MS-DOS in varianta grafica. Insa chiar si primele versiuni Windows 16 biti deja aveau multe functii de sistem, avand propriul format executabil si driver-e (ceas, grafica, imprimanta, mouse, tastatura si sunet) pentru aplicatii. Spre deosebire de MS-DOS, Windows lasa utilizatorii sa execute aplicatii grafice multiple in acelasi timp, prin multitasking cooperativ. In sfarsit, Windows a implementat o schema virtuala de memorie pentru software elaborata il lasa sa ruleze aplicatii mai mari decat memoria valabila: segmentele de cod si resursele erau aruncate cand memoria devenea mica, si segmentele de data mutate in memorie cand o aplicatie avea procesorul sub control, asteptand cererea utilizatorului.
Versiunile Windows 16-biti includ: Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987) si ruda sa apropiata, Windows/286.


Mediile de operare hibride pe 16/31 biti

Windows/386 a introdus mod kernel de 32 de biti si un monitor al masinii virtuale. Pentru
duratia sesiunii Windows, a creat una sau mai multe medii virtuale 8086 si a asigurat virtualizarea pentru placa video, tastatura, mouse-ul, ceasul de control si a interupt controller-ul in interiorul lor. Consecinta vazuta de utilizator a fost faptul ca multitaskingul putea fi realizat in ferestre separate, chiar daca aplicatiile grafice MS-DOS aveau nevoie de modul Full-Screen. De asemenea, aplicatiile Windows erau multi-task-ate cooperativ in interiorul unui mediu virtual 8086.

● Microsoft a dat lovitura odata cu aparitia sistemului de operare Windows, in 1985, produs care a devenit foarte repede cel mai uitilzat sistem de acest gen din lume si, bineinteles si cel mai bine vandut. Windows a devenit un element indispensabil pentru toti aceia care utilizau computerul, faima, renumele si expansiunea firmei producatoare,
Microsoft, s-au datorat in mare masura succesului avut de acest sistem de operare. ● Daca initial a fost gindit ca o completare la MS-DOS, odata cu aparitia versiunii cu numarul 3, Windows s-a apropiat si mai mult, din punct de vedere al arhitecturii, de un sistem de operare de sine statator.

Windows 95 a desavirsit aceasta trecere, el putand rula fara a fi necesara instalarea
unei versiuni de DOS.
Firma Microsoft a dedicat ani de zile cercetarilor intense pentru a face ca sistemul de operare – Windows 95 – sa fie mai usor de invatat si de folosit decat sistemele de operare precedente. Utilizatorii acestui sistem si a versiunilor superioare lui (Windows 98, Windows Millenium, Windows NT, familia Windows 2000 si noul Windows „Whistler”) pot lansa programe, pot crea documente si, in general, pot deveni productivi mult mai usor decat in cazul precedentelor versiuni Windows.
Totusi, in ciuda usurintei sale de utilizare si a interfetei grafice pe care o ofera, sistemul de operare Windows 95 nu este in intregime intuitiv. De fapt, chiar si utilizatorii experimentati au constatat ca modificarile efectuate de firma Microsoft necesita o perioada de invatare si de acomodare. Dar, dupa aceasta perioada de invatare si tranzitie, lucrul este mult mai productiv cu noile sisteme de operare Windows decat era cu versiunile vechi – Windows 3.0 si Windows 3.1.

Cerintele Windows 95

Ca Windows 95 sa poata fi rulat, este nevoie de un sistem care sa indeplineasca urmatoarele condiţii:
- un procesor 80386 (cel putin);
- un mouse compatibil Microsoft sau orice tip de mouse care sa aiba drivere lui;
- o unitate de discheta sau un CD-ROM;
- 4M de memorie RAM (cel putin – preferabil 8M sau mai mult);
- afisaj video grafic VGA (recomandat SuperVGA);
- 417K de memorie conventionala libera;
- un spatiu liber pe hard-disk cuprins intre 25M si 40M (in functie de calea de modernizare si optiunile de instalarea) partitionat cu sistemul de fisiere FAT;
- un spatiu suplimentar de stocare pe hard-disk, pana la 14M,pentru fisierul memoriei virtuale (swap file) al sistemului Windows 95(in functie de cantitatea de memorie RAM instalata in claculator).


● Un alt succes a fost Microsoft Office, obtinut dupa ce Gates a identificat corect nevoile utilizatorilor de aplicatii de birou, combinand programe si functii care au ajutat la cresterea eficientei operativitatii la nivel de desktop. In prezent, Microsoft Office este standard pentru astfel de aplicatii si, in acelasi timp, este unul dintre cele mai folosite programe din lume.● In 1986, Microsoft a devenit companie publica, fiind cotata la bursa, iar Bill Gates s-a transformat in multimilionar.
● Un alt program din care Gates scoate miliarde de dolari este Internet Explorer-ul,
cel mai popular browser actual de pagini de internet. "Parintele" acestui program este o mica firma de sofware, numita Spyglass, care in anul 1995 lanseaza pe piata, la un pret de 45 de dolari, respectivul browser. Timp de doi ani, Bill Gates negociaza cu aceasta firma, timp in care Microsoft deja comercializa Internet Explorer-ul inclus in pachetul Windows.● Dupa ce si-a extins - tarziu - domeniul de competente la Internet si, mai ales, la jocurile video, astazi societatea numara peste 63.000 de salariati. Prezenta ei pe piata calculatoarelor personale este atat de vasta, incat Microsoft a facut obiectul unei corespunde si cu apogeul "campaniei anti-Microsoft" duse de programatorii si internautii din intreaga lume - Bill Gates decide sa se distanteze de societatea lui: ii lasa asociatului sau Steve Ballmer functiile de director general si infiinteaza impreuna cu sotia sa cea mai mare fundatie de caritate din istorie.

Aparut (evident) in 1998, Windows 98 a adus printre altele, suport pentru noua (pe atunci) interfata AGP si pentru portul USB. In 1999 apare Windows 98 SE (Second Edition) care nu a adus nici o schimbare importanta in afara corectiei unui mare numar de bug-uri, iar in 2000 apare Windows Me (Millennium Edition), ultima versiune bazata pe vechiul cod de 16 biti.

· Windows NT (New Technology) a aparut pentru prima oara In 1993 si se baza pe un cod complet nou, gata sa satisfaca cerintele de stabilitate si performanta ale serverelor. Din start era un sistem complex, destinat administratorilor de retea, fara nici o legatura cu home-user-ul. Interfata sa, cel putin in versiunile 3.x, era identica cu cea din versiunile standard de Windows 3.x, iar odata cu aparitia lui Windows 95, NT-ul a evoluat in mod paralel, dand nastere lui Windows NT 4.0, ce semana perfect din exterior cu Windows 95.
Anii au trecut şi puterea PC-urilor a evoluat. Trebuie spus ca toate versiunile de tip NT consumau mai multe resurse decat echivalentul 9x, mai ales în privinta memoriei RAM. Destinatia sa era clara: firmele foloseau cu succes aceasta versiune, avand o garantie a stabilitatii, iar serverelor le era dedicata varianta NT Server. Pana in anul 2000, Microsoft a facut eforturi pentru aducerea tehnologiei NT si la nivelul home-user-ului si impunerea unui nou SO in corporatii, imbunatatind compatibilitatea lui NT cu jocurile si extinzand functionalitatea multimedia. Astfel s-a nascut Windows 2000.

● Cea mai mediatizata afacere incheiata de bossul de la Microsoft in Romania a fost achizitionarea produsului RAV Antivirus de la firma GeCad, detinuta de Radu Georgescu. In urma tranzactiei din iunie 2003, estimata la acea vreme de unii analisti la 20 de milioane de dolari, Microsoft a preluat tehnologia antivirus produsa de companie, dar a dorit sa angajeze si echipa de specialisti romani, insa acestia au preferat GeCad.Reprezentanti ai Fundatiei Bill&Melinda Gates au venit anul trecut in Romania pentru a implementa un program de ajutor financiar pentru informatizarea bibliotecilor. Mana dreapta a lui Gates, Steve Balmer, directorul executiv al Microsoft, a venit in toamna lui 2004 la Bucuresti, cand a semnat cu statul un contract pentru furnizarea a 25.000 de licente Windows.

● In prezent peste 60 de milioane de oameni utilizeaza produsele firmei Microsoft pe calulatoarele lor

● Dupa 33 de ani, timp in care a dus Microsoft la o capitalizare bursiera de 225 miliarde de dolari, Bill Gates a anuntat ca se va retrage, in 2008, din cadrul activitatilor sale zilnice in cadrul companiei, raminind doar presedinte si consultant in privinta noilor strategii de piata.

● La 30 ianuarie 2007, dupa o lunga pauza, de 5 ani, de la introducerea Windows XP, afost lansat noul sistem de operare Microsoft, Windows Vista, care se anunta complex si sofisticat, si, asa cum am auzit pana acum la fiecare lansare Windows, sigur si user friendly. Gates promite puternice dezvoltari in ceea ce priveste securitatea, optiuni avansate si accesibile de cautare si suport digital complex. Mult asteptata varianta imbunatatita a principalului sistem de operare marca Microsoft este echipat cu o noua interfata 3-D iar ramele de fereastra sunt transparente pentru a permite vizualizarea informatiilor.

Niciun comentariu: