duminică, 18 mai 2008

INTERNETUL – o retea de retele

Internet-ul reprezinta mai mult decta o retea uriasa de calculatoare . El constituie o retea de retele (comerciale , militare , academice , universitare , educationale etc. ), fiind, in plus , un mediu informational imens ce ofera servicii si resurse din cele mai diverse –baze de date , biblioteci- dar si o nebanuita comunitate de persoane din cele mai diferite domenii ale vietii economico-sociale . O definitie succinta a Internet-ului poate fi formulata astfel : un numar foarte mare de calculatoare raspandite in toata lumea, legate intre ele pentru stocarea , partajarea si directionarea diverselor tipuri de informatii.
La inceput reteaua avea scopul de a servi programele de cercetare si de a rezolva orice problema legata de calculatoare . Usurinta cu care se pot distribui informatii dar mai ales usurinta cu care orice utilizator poate avea acces la informatii , a facut din Internet un mediu de nelipsit . Sunt distribuite informatii de orice tip , incepand cu programe de invatare a utilizarii microcalculatoarelor , continuand cu lectii de insusire a cunostinteleor din cele mai diverse domenii , stiri , baze de date imense , cotatii la bursa , oferte de locuri de munca , legislatie , retete medicale , muzee virtuale si chiar rete culinare .
Internet-ul este in acelasi timp o uriasa biblioteca , un instrument de corespondenta rapida , un nou mediu de publicare si un mijoc de difuzare mondial al informaticii .Modul de acces este simplu interactiv si inlatura discriminarea geografica .
Revenind la definitia „o retea de retele ’’ trebuie spus ca toate retelele LAN, MAN si WAN pot fi conectate intre ele prin legaturi rapide si performante . Legatura poate fi stabilita prin satelit , prin linii analogice dedicate , circuite de comnunicatii digitale , unde radiofonice etc.
Inceputurile Internet se situeaza in anii ’60 . Astfel in 1967 Bob Taylor a lucrat la ARPA (Advanced Research Project Agency ) , a avut ideea de a lega impreuna intr-o retea redundanta , bazata pe pachete toate calculatoarele de la universitatile importante participante la programele agentiei.
Astfel se realizeaza in 1969 prima conexiune la distanta intre doua calculatoare , ARPA experimentand o retea de comutare de pachete , bazata pe linii telefonice , intre Stanford Research Institute si University of California din Los Angeles . In acest fel ia nastere ARPANET ( Advanced Research Project Agency Network).
In perioada anilor ’70 s-au adus o serie de modificari in sensul imbunatatirii comunicatiilor , cea mai importanta fiind elaborarea unor seturi de reguli(protocoale ) , ce au asigurat o comunicare intre calculatoare la un nivel mai bun ce a adus viteza de tranmitere la 50Kbps .
Anut 1977 a marcat adaugarea la retea E-mail , iar putin mai tarziu in 1979 , s-a adaugat USENET o retea virtuala de stiri , servicii ce au largit considerabil aria de utilizare si au oferit o noua orientare in evolutia retelei . La inceputul anilor ’80 datorita traficului extrem de ridicat de informatii si din ratiuni de securitate a datelor cu caracter militar ARPAnet se divide in doua sedimente:MILnet –o retea militara si ARPAnet o retea civila ce continua cercetarile asupra retelelor si orientata pe schimbul nelimitat de informatii.
Anul 1982 marcheaza reunirea principalelor retele : ARAPnet , MILnet ,NSNET , BITNET(Because It’s Time NETwork-aparuta in mediul universitar), USENET( aparuta tot in mediul universitar , dar care ofera si o serie de servicii comerciale ) si altor retele luand nastere Internet , sub denumirea Internetwork Sistem (sistem interconectat de retele).Evolutia Internet este marcata in continuare de adaugarea de noi servicii : serviciul de informare GOPHER , serviciul de transfer de fisier FTP , serviciul World Wide Web etc.
Ziua de 1 ianuarie 1983 marcheaza trecerea de la protocolul NCP ( Network control Protocol) laTCP/IP (Transmission Control Protocol/ Internet Protocol ). Numarul calculatoarelor conectate la reteau Internet a crescut apoi rapid de la un an la altul : 1024 in 1984 , 5089 in 1986, 28000 in 1987 si 130000 in 1989.
In anii ’90 Internetul s-a dezvoltat mult , nu numai ca volum de informatii si servicii permanent accesibile ,dar si ca numar de utilizatori .
Anul 1991 este momentul in care National Science Foundation , care superviza modul de operare pe Internet a ridicat restrictiile impuse de domeniul comercial , ceea ce a produs o adevarata „ explozie’’ in cresterea in numarul calculatoarelor conectate:992000 in 1992 , 1776000 in 1993 .
In 1993 Casa Alba deschide o cutie postala Internet (president @whitehouse.gov).
In anul 1994 marcheaza realizare primelor transmisii audio si video prin Internet . In fiecare luna se conecteaza la Internet peste un milion de noi utilizatori .Internet Society estimeaza ca aproximativ 115 tari dispun de o conexiune la reteau informatica mondiala . Numarul de calculatoare gazda conectate la retea depasea 3,2 milioane in anul 1994 , cel al utilizatorilor era apreciat la 20-30 milioane .
Potrivit Comupter Industry Almanac Inc .,numarul utilizatorilor a ajuns la sfarsitul anului 1980 la 150 milioane . Numai in SUA aproape 67 de milioane de utilizatori adica aproape 51% din total .
Romania , desi a aparut relativ tarziu in peisajul comunicatiilor globale , a marcat o crestere impresionanta intr-un scurt interval de timp : de la 15 calculatoare gazda (host ) in februarie 1993 la 2727 calculatoare gazda in ianuarie 1996 si 26362 calculatoare gazda in februarie 1999.
Internet-ul nu este proprietatea cuiva , nu exista nici o companie care sa impuna reguli. Desigur , fiecare componenta este proprietatea cuiva , dar reteaua ca intreg nu are un „patron’’ este un sistem care isi mentine integritatea datorita intereselor mutuale ,desi numarul organizatiilor depaseste 50 de mii. Internet-ul este o retea descentralizata , uneori chiar anarhica , dar fara aceasta descentralizare nu s-ar fi ajuns la o cresterea si dezvoltarea ei spectaculoasa. Internet-ul este administrat prin consens de diferite organizatii care se intrunesc pentru a gasi cea mai buna metoda globala pentru functionarea retelei .
Furnizorii regionali sau nationali de servicii Internet sunt interconectati fie direct , fie prin intermediul unui organism supranational . Principalele oragnisme existente in Europa sunt: Ebone si Europanet . Ebone este o asociatie care gestioneaza numeroase retele europene .Europanet este gestionat de DANTE (Delivery of Advance Network Technology to Europe ) , asociatie creata in 1993 cu sprijinul mai multor retele nationale pentru a sprijini cercetarea stiintifica .
Totusi exista si o organizatie a utilizatorilor Internet-ului, numita ISOC (Internet Society ), cu caracter voluntar , unicul ei scop fiind promovarea schimbului global de informatii . Conducatorii acestei organizatii au responsabilitatea de a gestiona din punct de vedere tehnic Internet-ul si de a standardiza tehnologia folosita.
Incepand cu 1983 , functioneaza si o organizatie ce are ca scop ghidarea evolutiei protocolului TCP/IP-Internet Activities Board (IAB).Aceasta ofera sfaturi si sprijin in cercetarile efectuate in sprijinul comunitatii Internet . De-a lungul evolutiei IAB a fost organizat in mai multe randuri, in prezent avand doua componente :Internet Engineering Task Force ,ce are responsabilitatea dezvolatrea protocolului TCP/IP si integrarea altor protocoale in Internet (cum este OSI) si Internet Research Task Force ,care continua sa orgaizeze si sa exploreze concepte avansate privind retelele .
De asemenea , nu exista o firma care sa conecteze platile de la toate retelele Internet sau de la utilizator .Fiecare plateste pentru partea sa .Retelele se aduna si decid cum sa se conecteze impreuna apoi aduna fonduri pentru aceste interconexiuni .O firma sau o instituie plateste pentru conectarea la o retea regionala care la randul ei plateste un furnizor national pentru accesul sau la o retea internationala .Numeroase moduri Internet in special universitare sunt finantate de bugetele statelor.


World Wide Web

World Wide Web (WWW) a fost relizat in 1989 la Centrul European de Studii Nucleare din Genva , dar succesul s-a inregistrat abia in 1993 , cand programul client Mosaic i-a conferit o mare simplitate de utilizare precum si functionalitate multimedia. World Wide Web este instrumentul Internet cel mai des utilizat .
Pentru a folosi World Wide Web este nevoie de un browser Web , adica de un program care afseaza documente Web . World Wide Web ofera fotografii si sunete , precum si un sortiment foarte bogat de informatii sub forma de text .
Numarul serverelor WWW creste continuu . Fiecare cuprinde un numar mare de documente hipermedia cu texte , sunete si imagini . Clientii WWW dialogheaza cu serverele prin protocolul HTTP (Hypet Text Transfer Protocol ).HTTP-ul este setul standard de comenzi ce permite comunicarea pe Internet . Fara HTTP browser-ul pe care il folosesti nu ar sti daca informatia care a venit este HTML sau un document , un program sau un mediu VRLM.
Fiecare pagina Web are o adresa unica , numita Universal Resource Locator (URL). URL-ul specifica modul in care clientul trbuie sa acceseza pagina , numele calculatorului pe care se afla , subdirectorul si numele fisierului pagina .
De asemenea , grafica disponibila pe Web a evoluat continuu. De la vechile tipuri de imagini GIF , limitate la 256 culori s-a trecut la formatele JPEG care permit imagini digitale de rezolutii mari si in mai multe culori si apoi la formatul PNG care permite o afisare progresiva si corectii pentru controlul luminozitatii.Ultima tendinta este folosirea graficii vectoriale care asigura un plus de scalabilitate .
Publicare paginii Web se poate face pe server. Se poate folosi insa spatiul si „uneltele’’ pe care le pune la dispozitie un site gratuit ( 5-12 MB spatiu furnizat , machete , biblioteci de imagini , asistenta , etc.)
Exista mai multe programe (browser-e) care permit calculatorului sa obtina si sa afiseze documente din WWW: Netscape Navigator , Microsoft Internet Explorer , Mosaic , dar batalia se da intre primele doua .
Pentru cautare paginilor Web , a adreselor de posta electronica , a grupurilor de discutii pot fi folosite mai multe instrumente de cautare numite motoare de cautare (search engines). Motorul de cautare aduna cuvinte cheie uneori chiar texte complete din paginile vizitate si le stocheaza in baza de date a masinii de cautare .Conform producatorilor , motoarele de cautare au capacitatea de a citi cantitati foarte mari de date in timp scurt . De exemplu, AltaVista poate parcurge 1GB pe secunda , adica in jur de trei milioane de pagini Web pe secunda .Printre motoarele de cautare cele mai importante se numara :
· Yahoo(http://www.yahoo.com);
AltaVista (http://altavista.digital.com);
· Excite (http://www.excite.com);
· Lycos (http://www.lycos.com/);
· The Electric Library (http://www.elibrary.com);
· 100Hot Websites (http://www.100hot.com/);
· Whats Cool (http://home.netscape.com/home.whats_cool.html).
Sunt si cateva motoare de cautare de productie romaneasca:
· www.home.ro;
· http://romanians.com/romania/;
· http://search.mic.ro/;
· http://index.ro;
· www.orientation.ro.

Niciun comentariu: