joi, 1 mai 2008

In aceste zile Raiul este deschis

Saptamana intai dupa Paste are pentru multi romani o semnificatie aparte. Aceasta saptamana se numeste Saptamana Luminata, pentru ca inviind in ajunul ei Domnul nostru Iisus, a luminat-o prin invierea sa din morti, si pentru ca in aceasta saptamana toate se lumineaza, adica toate incep sa infloreasca si sa se innoiasca.
Prin Invierea Domnului nostru Iisus Hristos din morti, cei din popor cred ca raiul se deschide tuturor sufletelor retinute in prinsoarea iadului incepand de la Adam si pana la venirea Mantuitorului, si ramane deschis de la Inviere pana la Duminica Tomei.
Ca dovada ca in acest interval Raiul este deschis, dupa credinta poporului si datina cea veche, in ziua de Inviere se scoate usa din mijloc a altarului si se pune deoparte, unde sta apoi toata Saptamana Pastilor sau Saptamana Luminata.
Cine moare in acest interval - si mai ales in ziua de Pasti sau in saptamana cea dintai dupa Pasti, numita pretutindeni Saptamana Luminata - merge de-a dreptul in rai pentru ca lumina raiului straluceste fiecaruia care moare in aceasta saptamana si pentru ca in timpul acesta usile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului inchise. Cel care moare este primit in rai, indiferent de pacatele care le-a facut, caci toate i se iarta.
In fiecare an, in vinerea din Saptamina Luminata, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mintuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.
In aceasta zi, la biserici se oficiaza slujba de sfintire a apei, sau Aghiazma Mica, pe care oamenii o beau dimineata, pentru intarire trupeasca si sufleteasca. Multi crestini ies la mormintele celor dragi pentru a da de pomana.
Aceasta saptamana este marcata prin tot felul de traditii, multe dintre ele conservate in diverse regiuni ale tarii.

Niciun comentariu: