joi, 1 mai 2008

1 MAI IN ISTORIA OMENIRII

In evolutia civilizatiei umane aceasta prima zi a lunii mai are mai multe semnificatii:

Ziua de 1 Mai a reprezentat din timpuri stravechi ziua renasterii naturii, « simbolul primaverii », fiind cunoscuta si sub numele de armindeni, ca prima zi a lunii florilor (florar). De aceea, in aceasta zi se pun crengi verzi la poarta, la usile sau ferestrele caselor, pentru a se alunga spiritele rele si a se atrage cele bune. De aceea, mai este cunoscută si ca zi a vegetatiei sau a vrăjitoarelor.


Semnificatia istorica:

In amintirea grevelor muncitorilor ceferisti de la Chicago din mai 1886, infrante de administratia americana, s-a hotarat, de primul Congres al Inernationalei a-II-a, de la Paris, din 1889, ce reunea partidele social –democrate ale vremii, sa se sarbatoreasca 1 Mai ca zi a oamenilor muncii, a solidaritatii internationale, incepand cu anul 1990. Treptat, a devenit o zi a muncitorilor, confiscata, ca multe altele, de regimul totalitar comunist.

Reducerea normei orare zilnice de lucru sta la originea semnificatiei zilei de 1 mai, de sarbatoare internationala a lucratorilor. In anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria constructiilor, au demonstrat, cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore.

George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor si Tamplarilor a initiat introducerea unei rezolutii care stipula ca: „8 ore sa constituie ziua legala de munca de la, si dupa 1 mai 1886”, sugerandu-se organizatiilor muncitoresti respectarea acesteia.
La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanti au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Insa, cea mai mare demonstratie a avut loc la Chicago, unde au marsaluit 90 de mii de demonstranti, din care aproximativ 40 de mii se aflau in greva. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au castigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fara reducerea salariului.
Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscuta pe intreg mapamondul in urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai tarziu, in Piata Heymarket din Chicago. Numarul grevistilor se ridicase la peste 65 de mii. In timpul unei demonstratii, o coloana de muncitori a plecat sa se alature unui protest al angajaţilor de la intreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick.


Primul 1 Mai in Romania s-a sarbatorit incepand cu anul 1990. La 1 Mai 1939 in Romania si in intreaga lume, au avut loc mari manifestatii antifasciste, intrucat norii negri ai celei mai mari conflagratii mondiale planau asupra Europei si nu numai.
Mult timp prin mijloacele mass-media si manualele de istorie s-a exagerat rolul comunistilor, care atunci era minor,P.C.R numarand doar 700-800 membri. In regimul totalitar, istoria noastra era prezentata permanent in maniera triumfalista.
Nazistii, la randul lor, prezentau ziua de 1 Mai ca zi a renasterii poporului german,a proslavirii faptelor de vitejie ale armatelor germane care trebuiau sa conduca lumea.
1 Mai, in anii 1945-1947 a fost marcat de manifestatii, pentru o viata mai buna. Tara era ravasita de razboi, de ocupantul sovietic si afectata de o puternica seceta, inrautatind si mai mult situatia locuitorilor.
Dupa 1948, odată cu instaurarea regimului comunist, se organizau demonstratii, defilari, simpozioane, mitinguri etc., care aratau « realizarile constructiei socialiste » in diferite domenii.

Semnificatia sociala :

In zilele noastre 1 Mai reprezinta o zi a social-democratiei, a solidaritatii oamenilor din lumea intreaga, care isi castiga painea cu sudoarea fruntii sau cu efortul mintii. Este sarbatorita de toate tarile membre ale Organizatiei Internationale a Muncii, prin mitinguri, marsuri si demonstratii pentru pace si o viata mai buna.
In Romania, in ultimii ani, au loc manifestari cultural-artistice menite sa sarbatoreaasca aceasta zi de primavara. Totodata, cetatenii au o zi de odihna, binemeritata, petrecuta in familie sau cu prietenii la „iarba verde .

Un comentariu:

Ioana spunea...

Interesant articol.