miercuri, 23 aprilie 2008

Stresul PASTE FERICIT

Ne plac sarbatorile din calendar, uneori inventam altele numai sa scapam de munca. Dupa Paste vine 1 Mai, apoi mai e putin pana la Inaltarea Domnului si neaparat trebuie sa pregatim Ziua Copilului. Unii sarbatoresc cu bucurii, altii cu lacrimi, altii cu friptane si maneaua la maxim, altii cu gandul la licenta, iar eu sunt stresata.
Mai sunt cateva zile si vine Pastele. In supermarket-uri, prin magazine ingramadeala a inceput din timp. Cosuri umplute cu saptamani inainte, produse care mai de care, iar preturile de la raft difera de cele de la casa. Femeile au tot timpul treaba de sarbatori, sunt stresate, de Inviere masa trebuie sa fie plina, iar barbatii trebuie sa fie multumiti.
Pe la tara mirosul de cozonac si pasca abia scoase din cuptor se simte inca din Joia Mare. Taranii sunt stresati si ei. Femeile nu pot gusta din delicatesele pe care le prepara. Postul a devenit de la un soi de solutie pentru toate problemele lumesti: boli, casatorie, bani, un fel de cura de slabire fara efort. Altele tin post pentru ca „asa e bine”.
Tot din Joia Mare, barbatii inceteaza lucrul la camp si se concenteaza asupra casei, a curtii, pentru ca totul sa fie curat.
La miezul noptii dintre sambata si duminica, oamenii dorm iepureste cu gandul ca trebuie sa auda bataia clopotelor. Ca sa ajunga la timp isi iau cate o lumanare si pornesc repede catre biserica.
Studentii din ultimul an au inceput si ei pregatirile din timp: inghesuiala pe la biblioteca, pe la librarii si cateva pagini scrise din timp. Toti sunt stresati. De la „ai inceput licenta”? s-a trecut la „ai mai scris ceva la licenta”? Respiri usor si zici:”da’ nu trece si asta?!? Nu mai poti fi nervos ca trebuie sa pomenesi si un sfintisor...De Paste trebuie sa fii bun, ca si cum in rest ai fi rau, se da startul la iubire, iar apoi, iar apoi totul e ca la noi.
Ai, n-ai chef, de Pasti mergi la biserica, nu se poate sa nu iei si tu lumina alaturi de crestini, sa zici un Hristos a Inviat, apoi te grabesti sa ajungi acasa sa dai iama in mancarurile sofisticate, ori sa te intalnestii cu prietenii la un bar unde ar avea sa se invarta placa minunata cu: licenta, sesiune, ce faci la vara, unde o sa lucrezi etc. Iar, din cand in cand mai primesti un sms: „Hristos a-nviat! Ii raspunzi cu un „Adevarat a Inviat”, ii urezi sa pasca fericit si ii dai si tu repede un send. Stresul Paste Fericit!

Niciun comentariu: