joi, 10 aprilie 2008

“Secretul succesului consta in a te plimba cu mana intinsa”

Este drept ca si ei sunt oameni, si ei trebuie sa aiba un loc al lor, dar in niciun caz, nu in strada cu mana intinsa. Este vorba despre cersetorii, care ori se tin dupa tine pana le dai un ban, ori iti curata parbrizul la o intersectie, ori daca nu le dai e posibil sa primesti o injuratura de mama, ori te scuipa. Se tin de tine ca purecii de caine. Uneori ii vedem si ni se face mila de ei, ba chiar mai zicem “vai, saracu”, dar trebuie sa constientizam ca civilizatia unei tari incepe in starda. Nimeni nu-i opreste sa munceasca, dar cum e mai comod la intins mana, de ce sa n-o faca? Cersetoria a devenit un fel de obicei. Fata unora te impresioneaza atat de tare incat de apuca o mila de nedescris, iar daca treci pe langa ei fara sa-i arunci un ban, ba chiar ai sentimental de vinovatie, gandindu-te ca te bate Dumnezeu, insa fara sa ne gandim vreo clipa ca e posibil sa castige intr-o zi mai mult decat un salariat.
Cum acesta meserie nu poate fi practicata asa usor, trebuie si o poveste de succes, o rugaciune care sa-ti atinga sufletelul, un cantecel care sa te afaca sa te opresti si sa-i oferi ceva din ce iti aprtine. Ei isi cunosc foarte bine clientii, la fel de bine isi realizeaza si planificarea de marketing, mai ales ca atunci cand ai de-a face cu oamenii, trebuie sa folosesti tehnici care sa-i sensibilizeze. Asa cum marile companii practica un marketing fastuos, profesionist, iar afacerile mari dispun nu numai de bani, dar si de puterea de a influenta si manipula clientela, asa cum publicitatea face publicul sa asocieze un anumit produs cu anumite emotii, si treaba cersetorilor este de a sensibiliza omul, iar cum multi sunt “cu frica de Dumnezeu”, isi mai pun si ei o pila acolo sus prin intermediul cersetorilor, mai cumpara de la ei putina mantuire.
Mai mult, sunt unii care se prefac foarte bine. Nu stiu cati dintre banii celor care muncesc raman in mainile cersetorilor, ori cati cersetori intind mana pentru altii.
Maine ii vezi la cersit, poimeaine la fel, peste doua zile tot acolo, peste o saptamana la alt colt de strada…si tot inainte. Ca sa le dai in fiecare zi, oare cam ce salariu trebuie sa ai? Cersesc si daca li s-ar oferi un loc de munca, doar nu se pot lupta cu lenea. Sunt si oameni cu adevarata sarmani, sunt oameni care nu pot munci, dar cei mai multi cresesc ca s-au acomodat cu meseria si din lene. Daca nu canta la vioara, are un copil in brate, de preferat unul cat mai mic, pentru ca bebelusii impresioaneaza.
Citeam un articol in care scria ca patru reprezentanti ai primariei din Helsinki s-au deplasat in Romania pentru a gasi solutii unei probleme cu care poporul finlandez nu s-a confruntat pana acum: cersetorii. Oare cersitul este un fenomen asimilabil doar culturii noastre?
Potrivit unui top realizat de cotidianul "Libertatea", se pare ca America este "taramul fagaduintei" si pentru cersetori. Un cersetor poate ajunge si la 6.000 de dolari lunar, doar plimbandu-se cu mana intinsa pe bulevardele marilor orase americane. Pe locul al doilea se afla Spania, unde un cersetor poate ajunge si la suma de 1.500 de euro. Britanicii sunt si ei destul de darnici, cersetorii putand strange chiar si 1.400 de euro in insula. Romanii care intind mana in Italia sunt foarte nemultumiti si chiar ar vrea sa se intoarca acasa, chiar daca veniturile din cersetorie ajung si la o mie de euro pe luna. Ei nu renunta insa la viata din peninsula, deoarece, in Romania nu ar reusi sa stranga mai mult de 250 de euro, pentru ca romanii au devenit tot mai zgarciti, mai ales din cauza preturilor care cresc in fiecare luna.
Ce rost mai are sa munceasca? Pana la urma tot oamenii incurajeaza aceasta meserie care, pe buna dreptate, este de una succes. Acum, ma mai gandesc la un singur lucru: cum poti sa castigi 6000 de dolari lunar in Romania daca nu ai o afacere de sute de milioane?

Niciun comentariu: