luni, 10 martie 2008

Notite de la fumatori

Notite de la fumatori

Incepi cu un fum, apoi doua, apoi trei. Incepi de tanar, chiar foarte tanar. Continui cu o tigara, doua, asta la un chef cu prietenii, sau in pauza de la scoala. Incepe sa-ti placa, mai ales atunci cand stai la o terasa si bei un pepsi. Mai fumezi si maine, dar si poimaine. Cunosti multe cazuri, esti constient ca fumatul provoaca independenta. Incerci sa te convingi, atat pe tine cat si pe ceilalti din jur ca nu vei ajunge un fumator, doar nu fumezi decat doua trei tigari, la petreceri cu prietenii, in disco sau cand mergi la o terasa. Cam asa incepem aproape toti, daca nu toti. De la o tigara, doua, la petreceri, ajungem sa pufaim pe la coltul blocului. Cu ochii cat cepele, sa nu ne vada mama sau vecinii, fumam repede tigara, mestecam o guma orbit si plecam mai departe. Cate una pe ascuns, cate una in loc sigur, asa se mareste numarul tigarilor fumate.
Eram adoslescenti, ne simteam bine. Nu ne pasa ca ramanem fara bani, sa ne distrugem sanatatea. Cum sa stai la o terasa, sa bei cola si sa n-ai ca garniture o tigara? N-are gust, dom’le, daca n-are…
Am inceput sa cautam scuze, ba ca-i stress la scoala, ba ca esti stresat cu bacu’, ba ca nu mai resuseti sa inveti pentru toate examenele, ba o restanta, ba una, ba alta. Anii au trecut si, printre scuze, am ajuns sa nun e mai putem lasa de fumat. Nu stii daca fumezi din reflex, din obisnuinta sau din necessitate. Speri ca intr-o zi sa renunti, dar nu faci nimic pentru asta. Ti-ai baut tu cafeau fara sa fumezi, dar cand ai ajuns langa prieteni si-i vezi ce frumos “trag” din tigara, iar zici: “hai sa fumez si eu una, dar atat”.
Unii zic ca fumatul tine de educatie, dar, bineteles, numai fumatorii stiu cum stau treburile. Cred ca aproape toti am patit “sa punem bine” in casa niste tigari, ca atat ne mai trebuie , sa le gasesca mama. Dar, in cele din urma ne alegem cu o mama de bataie de zici ca nu mai pui tigara in gura cate ai sa traiesti, pe deasupra nici nu mai vezi bani o perioada buna de timp. Nici un parinte nu spune “ia, mama/tata si fumeaza”, face bine, de asta ma enerveaza cei care considera ca fumatul tine de educatie. Daca sunt unii parinti care accepta, asta nu inseamna ca le si place. Nu zice nimeni ca fumatul face bine, ca te ajuta cu ceva, nu. Nici mama, nici fratele, nici matusa, nici prietenu. Asta depinde doar de noi.
Suntem constienti de pericolele fumatului, ne facem cruce cand vedem fotografii cu plamani innegriti si gauriti de fumul de tigara, ne trece un fior cand privim fete imbatranite, prea devreme, de nicotină . Dar, dupa aia ne aprindem din nou tigară, pentru ca e putin probabil sa ni se intample asa ceva noua. „Fumatul dauneaza grav sanatatii,” „Fumatul poate sa ucida”, „Fumatul provoaca cancer”, „Fumatul dauneaza calitatii spermei’, cam asa suna unele mesaje de pe pachetele de tigari. S-au marit si preturile de cateva ori in ultimul timp, dar nu cred ca asta a ajutat la o scadere a numarului de fumatori.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) apreciaza ca anual se produc aproximativ 4 milioane de decese la nivel global datorate fumatului, iar pana in anul 2020 se estimeaza ca numarul acestora va creste la 8,4 milioane, in timp ce 70% din aceste decese vor aparea in tarile in curs de dezvoltare.
Doctorul sau farmacistul dumneavoastra va poate ajuta sa va lasati de fumat.

Niciun comentariu: