joi, 6 martie 2008

Martisorul, sarbatoarea primaverii

Martisorul, sarbatoarea primaverii


Prima luna a primaverii este una a invierii naturii, a intoarcerii la viata, cand romanii celebreaza atat ziua de 1 martie ce simbolizează venirea primaverii, dar şi pe cea de 8 martie, cand este sarbatoarea femeii. Poate ar trebui ca fiecare zi sa fie ziua mamei, sursa caldurii caminelor noastre, care s-a straduit sa ne ofere tot ce e mai bun si sa ne asigure un drum in viata cat mai frumos.

Arome de martisoare cu mesaje primavaratice

Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi se ofera persoanelor de sex feminin apropiate marisoare, ca mici semne de multumire.
Luna martie s-a apropiat cu pasi repezi, primavara a batut la usa, asa ca martisoarele, simple sau din metale pretioase, au aparut deja peste tot.
Fiecare persoana se gandeste la rude, prieteni, partener, cumparand din timp simbolurile primaverii.
8 martie este o ocazie perfecta pentu a oferi cadouri celor dragi, dar mai ales o afacere care mareste profitul comerciantilor. Forfota mare a inceput din timp Vanzatorii si-au instalat tarabele aproape prin toate cartierele orasului, astfel incercad sa ofere o gama cat mai variata de martisoare pentru toate gusturile si toate buzunarele, de la simplele martisoare care costa un leu si pana la cele mai sofisticate. Multi se inghesuie din timp, in special barbatii, sa cumpere martisoare. Trifoi cu patru foi, potcoave, cosar si inima ca sa aduca noroc celor care le poarta. Comerciantii au gasit solutii chiar si pentru cei mai pretentiosi clienti: martisoarele din argint si aur.

“De ziua ta, mamico”


8 Martie este ziua in care ne sarbatorim mamele, femeile ce ne-au dat viata. Mereu ne dorim sa le putem darui femeilor pe care le iubim si le apreciem un cadou cat mai special, ceva care sa le faca sa se simta cat mai rasfatate si deosebite.
Ziua este sarbatorita de toata lumea: cei mici organizează la scoala mici serbari cu poezii si cantece, sotii nu uita sa aduca flori sotiilor, iar fiii sa-si viziteze mamele.
Sunt cateva versuri care ne-au insotit in prag de 8 martie copilaria. Cateva versuri invatate la scoala sau la gradinita dupa zile intregi de repetitie. Asteptam emotioanti sa inceapa serbarea, cu uniforma curata si doua codite cu fundite. Cadoul ce avea sa-l oferim mamei, un martisor, o floare, o felicitare sau altele pregatite cu atata migala si emotie era insotit de o poezie sau un cantecel „De ziua ta mamico, in dar ti-am adus inima’, totul pentru ca surpriza sa fie reusita.
Asociaţia Internaţională pentru Ziua Mamei a luat fiinta pe 12 decembrie 1912. Originea sarbatorii este speculativa sau diferita de la stat la stat, data sarbatoririi acestei zile difera si ea de la tara la tara, insa nu asta conteaza. Important este ca s-a pastrat o traditie. Ziua mamei – celebrarea acelor fiinte care ne-au dat viata si a caror dragoste proverbiala, invinge orice obstacol si staruie chiar si dincolo de marginile vietii.

„In culori, cu gandul la tine”
Florarii n-au uitat sa se pregateasca de aceste zile. Ei stiu ca de1 si 8 martie, au vanzari foarte mari. Aproape fiecare barbat ii va cumpara partenerei sale un trandafir. De obicei, de 8 martie se vad foarte bine trandafirii si crinii imperiali dar merg bine acum si florile de primavara: frezele. Florile sunt frumos impachetate si deseori barbatii atasează cate un biletel cu o scurta declaratie de dragoste. Esta ziua in care magazinele sunt pline de barbati si care mai de care incearca sa aleaga buchetul perfect pentru jumatatea sa.









Asa cum Valentine Day nu are niciun rost daca nu iti declari dragostea, la fel este si de 8 martie. Majoritatea barbatilor cumpara felicitari cu mesaje de dragoste pentru partenere. Insa, nu e suficient. Foarte multi dintre acestia doresc sa scrie un mesaj in felicitare. Unii isi scriu singuri mesajul de dragoste, iar pentru cei lipsiti de inspiratie cu o simpla cautare pe Google pot găsi sute de mesaje de dragoste impresionante. Unii prefera insa sa deschida o carte de poezii si sa aleaga un vers din Eminescu. La restaurant sau acasa, nu conteaza, e sarbatoarea care celebreaza venirea primaverii, este ziua femeii, asa ca nu poate lipsi licoarea magică bauta la cele mai importane evenimente.
Cum a aparut acest obicei?
Primul mărţişor – o monedă
Bunicul martisorului de astazi era o monedă de aur legata cu o sfoară ce imbina două culori: rosu si alb. Copiii o purtau la gat drept amuleta aducatoare de noroc si fericire. Traditia martisorului este o mostenire dacica – in multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. La inceput, culorile folosite pentru realizarea snurului erau alb si negru: negrul reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale si simboliza intunericul iernii, iar albul, lumina primaverii; conform legendei, negrul s-a schimbat in rosu prin sacrificiul fetei – astfel, partea rosie din martisor reprezinta sangele si sacrificiul. Fetele purtau martisorul pana cand infloreau copacii si il legau de trunchiul unui copac, iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul. Mai tarziu, margelele colorate au luat locul monedei. In anumite zone ale tarii, martisorul este purtat la incheietura mainii, toata luna martie.
Martisorul semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere vietii.

Niciun comentariu: