marți, 25 martie 2008

“Studentul, ca si curentul, alege calea cea mai usoara, adica de rezistenta minima”

Interviu cu decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare, prof. univ.dr. ing. Dan Galea

Facultatea de Automatica si Calculatoare este singura din cadrul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" Iasi care pastreaza testul de admitere.


Reporter: Domnule decan, Faculatea de Automatica si Calculatoare inca mai pastraza testul de admitere. Este aceasta o metoda eficienta?

Dan Galea: Da. In opinia noastra, da, de aceea l-am pastrat. In primul rand pentru ca testul de admitere reprezinta un prim criteriu de selectie a unor viitori studenti care detin cunostintele necesare acumularii materiei din cei patru ani de studiu din facultatea noastra. Chiar simplul fapt ca exista testul de admiere ii determina pe studenti sa efectueze o analiza introspective, dar, binenteles, ei sunt cei care hotarasc sa se prezinte, sau nu, la testul de admitere. Fata de alte facultati la care abandonul este, din primul an, foarte mare, la noi abandonul se situeaza in limite normale, motiv pentru care am mentinut testul de admitere. Va pot spune ca ei nu stiau ca eu sunt profesor la Facultatea de Automatica si Calculatoare, dar am asistat la o discutie intre ei in timp ce se hotarau sa se prezinte, sau nu, la admiterea la facultatea noastra. Astfel, am auzit aprecierea, dupa cum vorbesc studentii: mai, aici e treaba serioasa, vezi, au test. Deci, chiar studentii insisi apreciaza acest lucru.

Reporte: Are si o parte negativa aceasta metoda?

Dan Galea: Aparent negativa. Testul de admitere ii determina pe unii studenti buni sa aleaga alte facultati care nu dau test. In felul acesta, piedem studenti valorosi. Daca toate facultatle ar avea test de admitere, atunci n-ar mai exista aspectul acesta.

Reporter: Credeti ca aveti un avantaj fata de facultatile care nu dau test de admitere?

Dan Galea: Avantaj pentru noi, pentru desfasurarea procesului didactic in anii de facultate, dar in privinta admiterii nu prea mai exista avantaje. Mi s-a mai pus intrebarea asta si, mai mai mult sau mai putin in gluma, mai mult sau mai putin in serios, citam un professor de-al nostru, care, atunci cand eram eu student spunea: studentul, ca si curentul, alege calea cea mai usoara, adica de rezistenta minima. Si, este clar ca nu e comod sa vii sa dai test, mai ales in conditiile alea. In luna iunie este foarte cald, sa stai trei ore si sa dai test….Clar, sunt studenti care prefera sa mearga la facultatile la care nu se cere acest lucru. De aceea, consider un dezavantaj desfasurarea procesului de admitere, dar este un avantaj in privinta calitatii studentilor pe care ii selectam in acest fel.

Reporter: Ce trebuie sa aduca studentii dumneavoastra si ce primesc in schimb?

Dan Galea: Studentul nu trebuie sa aduca decat dorinta lui de a invata. Avem sistemul de burse, la fel ca si la celelalte facultati: burse de studii, burse de merit, burse sociale. Un student care este preocupat de a invata are mijloace de existenta asigurate: camin, locuri in camin…si nu numai. Multe firme, atat din tara, cat si din strainatate, vin si recruteaza studenti de la facultatea noastra. O parte dintre ei devin angajati inca din timpul studentiei. Acesta este si un argument pe care-l prezentam in oferta educationala, le spunem studentilor, da-ti testul de admitere, e mai greu, dar daca invatati serios aveti satisfactii materiale si profesionale asigurate. Firmele mari din domeniul IT ii selecteaza pe studentii nostril inca din anii terminali, oferindu-le stagii de practica, teme pentru proiectele de diploma. In felul acesta ei au posibilitatea sa recruteze viitori angajati din randul studentilor nostri.

Reporter: Ce considerati ca trebuie sa cunoasca un absolvent de liceu, care vrea sa urmeze cursurile Faculatii de Automatica si Calculatoare?

Dan Galea: Trebuie sa stie matematica, fizica, informatica. Testul nu se da la toate, ci studentii pot allege: matematica 1, matematica 2, matematica-fizica, informatica. Se pune accentul pe matematica, bazele matematicii, iar pentru a fi admis trebuie sa treaca testul referitor la matematica, fizica sau informatica. Toate subiectele sunt comunicate pe site-ul nostru si, citind subiectele, ei isi pot completa cunostintele si se pot prezenta la admitere.

Reporter: Care sunt sansele profesionale ale studentului?
Dan Galea: Sansele profesionale ale studentului sunt foarte mari. Locurile de munca sunt foarte bine platite, nu numai in tara, dar si in strainatate. Pot continua studiile prin burse in universitatile europene, S.U.A si Canada. Dupa cum arata statistica pe care o tinem, foarte multi dintre absolventii nostril lucreaza la firme de prestigiu, la Microsoft, in SUA, Canada, Europa de Vest. Astfel, avem privilegiu de a gazdui la Iasi firme mari din domeniul IT, firme care au nevoie de cat mai multi absolventi de-ai nostri.

Reporter: Ce trebuie sa mai stie, ce mesaj aveti pentru un absolvent de liceu, pentru a opta pentru Faculatea de Automatica si Calculatoare?

Dan Galea: Sa invete serios, sa se pregateasca , pentru ca Facultatea de Automatica si Calculatoare beneficiaza atat de dotari in laboratoare, lucrari in biblioteca, cat si de cadre didactice cu experienta, care pot contribui la formarea profesionala a viitorului specialist in domeniul IT. Rolul cel mai important il are fiecare student in parte, normal, prin seriozitate, prin modul cum intelege sa beneficieze de toate aceste conditii pentru atingerea obiectivului pe care si-l propune, dorind sa intre in facultatea noastra.

Niciun comentariu: